Over Fleur

Hoi! Ik ben Fleur en ik ben een hoogsensitieve vrouw met een groot hart voor het onderwijs. Ik ben de eigenaar en oprichter van HSP leerkracht en vind niks leuker dan jou te inspireren om het beste uit jezelf te halen.

Ik ben 38, woon in Emmen (DR) en ben 16 jaar leerkracht geweest in het Praktijkonderwijs (Voortgezet Speciaal Onderwijs).

Ik was enorm sterk in het verzorgen van een goed pedagogisch klimaat. Ik zag heel snel wat leerlingen nodig hadden en had binnen korte tijd intense leerlinggesprekken. Leerlingen voelden zich veilig bij mij en bleven altijd even ‘hangen’ aan het einde van de les.

Maar er waren ook een heleboel dingen die ik niet zo heel prettig vond in het onderwijs. Ons team werd steeds groter en ik hou niet van grote groepen mensen om me heen. Ook was ik erg gevoelig voor de sfeer, zowel in de klas als onder collega’s. Zo had ik bijvoorbeeld moeite met collega’s die verbaal sterk waren of collega’s die met de “juiste” personen omgingen om dingen voor elkaar te krijgen. Pauzediensten vond ik verschrikkelijk, omdat ik zo nauwelijks tijd had om op te laden. En bovendien werkte ik me uit de naad, want als perfectionist moest alles tot in de puntjes in orde zijn.

It’s okay to be sensitive. That’s what happens
when you have magic in your heart.

Rond mijn 28e kwam ik erachter dat ik hoogsensitief ben. Er vielen ontzettend veel puzzelstukjes op z’n plek. Maar dat betekende niet dat alles gelijk beter ging. Jarenlange persoonlijke ontwikkeling en veel opleidingen verder had ik mezelf goed leren kennen. Ik wist precies wat ik nodig had en hoe ik goed voor mezelf kon zorgen. Ik had geleerd hoe ik er ook echt kon zijn voor de leerlingen, zonder dat dit nog ten koste ging van mezelf.

En daar begon het te kriebelen. Ik zag zoveel HSP leerkrachten het moeilijk hebben. Niet alleen op het werk, maar ook thuis. Ik zette de stap en ben gestopt als leerkracht. Al mijn kennis, ervaring en gevoel zet ik nu in tijdens het coachen van andere hoogsensitieve leerkrachten. Want zij zijn vaak de cadeautjes voor het onderwijs.

Als geen ander weet ik hoe het is om gevoelig te zijn. Je neemt het mee in alles wat je doet en bent. Zowel thuis als in je werk. En ondanks dat HSP veel mooie kanten kent, kan het je ook enorm belemmeren in je doen en laten.

Omdat jij dagelijks te maken hebt met leerlingen is het van groot belang dat jij juist goed in je vel zit. Dat jij oog hebt voor wat het kind tegenover jou nodig heeft, betekent dat je eerst moet weten wie jij bent en wat jij nodig hebt. Iets wat bij hoogsensitieve mensen juist vaak andersom aanwezig is. We zijn eerst gericht op er te zijn voor de ander, maar dat gaat nog te vaak ten koste van onszelf. En dat zorgt er helaas voor dat HSP leerkrachten het vaak niet volhouden in het onderwijs.

Mijn missie

Mijn missie is dat elk kind wordt gezien. Dat elk kind zichzelf mag leren kennen en ontdekken. En dat hij met al zijn talenten en valkuilen mag zijn wie hij is.

En om dat te bereiken heb ik er mijn werk van gemaakt om iedereen te inspireren die met kinderen te maken heeft. De ouder, de leerkracht, de buurvrouw, de trainer of de voorbijganger. Elk kind leert van iedereen waar hij mee te maken krijgt.

Your wings already exist. All you have to do is fly.

Sinds een aantal jaren ben ik eigenaar van twee bedrijven. HSP leerkracht is een onderdeel van Effect op maat. Niet specifiek voor het onderwijs, wel gericht op persoonlijke ontwikkeling. Jezelf leren kennen en begrijpen en je leven inrichten zoals dat voor jou goed voelt.

Samen met mijn compagnon ben ik eigenaar van MIK-Onderwijs. Gericht op Motiverend, Inspirerend en Krachtig onderwijs. We geven studiedagen en ontwikkeltrajecten voor onderwijsteams. Sinds 2020 zijn wij auteur van de coachingsmethode “Mijn Coach Route” voor leerkrachten om leerlingen nog beter te coachen naar wie zij zijn en wat zij kunnen. 

In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om op te laden. Ik ben graag in de natuur, in de tuin, bij water en in de zon. Een lekkere kop thee, een boek, goed gezelschap of juist helemaal alleen. Ik hou van diepe en oprechte gesprekken en ben altijd bezig met persoonlijke ontwikkeling op het gebied van mindset, selfcare en gezondheid.